Social media

Social Media: Tips en inspiratie voor jouw Online Zichtbaarheid 

Ik moet echt weer is wat op m’n socials plaatsen. Je zit achter je laptop, want in je agenda stond berichten maken voor social media. Heb je eindelijk tijd gemaakt om aan de slag te gaan, nul inspiratie!  

Je weet dat het helpt om regelmatig wat te posten, alleen een toto van jezelf is geen optie en wie zit er nou te wachten op jouw verhaal. Herken je het gevoel? 

Hier een aantal tips om je op weg te helpen! 

1. Ga terug naar de kern 

Als je niet weet waarover je moet schrijven of wat interessant is voor jouw doelgroep helpt het om terug te gaan naar de kern van je onderneming. Herinner jezelf aan waarom je bent begonnen, wat je waarden zijn en wie je wilt helpen.  

2. Leer je doelgroep kennen 

Berichten maak je voor jouw volgers, niet voor jezelf. Als je niet weet wie je doelgroep is, wat hun problemen en wensen zijn. Dan maak je content die weinig tot geen indruk achter laat bij jouw volgers, weet dus voor wie je schrijft.  

3. Inspiratie is er altijd 

Inspiratie hoeft niet van ver te komen. Kijk om je heen en haal ideeën uit je dagelijks werk. Gesprekken met klanten, veel gestelde vragen of ervaringen tijdens een wandeling kunnen allemaal bronnen van inspiratie zijn. Maar ook op een verjaardag of in de kroeg. Noteer wat je ziet en hoort in je telefoonnotities of een WhatsApp-bericht aan jezelf en zoek naar verbanden met je bedrijf. Deel relevante situaties en toon daarmee je expertise. 

4. De hoofdpijlers van jouw bedrijf 

Zet maximaal drie tot vier hoofdpijlers die jouw bedrijf samenvatten op een groot vel papier en laat je gedachten de vrije loop. Wat kun je hierover vertellen, wat is een trend, wat vinden anderen ervan, waarom is dit belangrijk? Voor je het weet, heb je een heleboel nieuwe ideeën. 

5. Gebruik altijd een contentkalender 

Een contentkalender helpt je om structuur en overzicht te creëren. Schrijf briljante ideeën er meteen in op, bijvoorbeeld die uit je telefoonnotities of dat WhatsApp-bericht aan jezelf. Gebruik vervolgens je contentkalender om alles overzichtelijk te houden. In de contentkalender kun je ook belangrijke inhaakdagen noteren voor extra inspiratie voor content. Wij werken zelf met een Excel-bestand met een tabblad voor iedere maand. Soms hebben we namelijk al inspiratie voor kerst terwijl de zon nog schijnt. 

6. Gebruik je content opnieuw 

Het recyclen van je content is misschien wel de makkelijkste tip. Gebruik content van een paar weken of maanden geleden opnieuw met een frisse visuele stijl. Zo bespaar je tijd en heb je minder stress. 

7. Ken je cijfers 

Kijk naar je statistieken. Wat vinden je volgers leuk om te zien en te lezen? Analyseer je berichten met het beste bereik, die veel gedeeld zijn of waar veel reacties op zijn gekomen. Wat voor soort berichten zijn dit geweest? Probeer dit soort content vaker te maken, zodat je volgers je interessant blijven vinden. 

8. Afwisselen op social media 

Het blijft lastig, maar wel heel belangrijk. Probeer een goede mix van berichten, stories, reels en carrousels te maken. Nog steeds hebben reels de meeste voorrang op social media en daardoor vaak het grootste bereik. Met reels bereik je ook eenvoudiger de niet-volgers. 

9. Werk vooruit 

Verplicht content schrijven werkt voor de meeste mensen niet. In je eigen werk presteer je waarschijnlijk wel lekker onder druk, maar met dingen die je niet zo liggen werkt het averechts. Werk daarom vooruit als je er lekker inzit! Heb je tussendoor ideeën? Dan kun je altijd nog schuiven en heb je in ieder geval alvast weer een aantal berichten op voorraad. 

10. Als het niet lukt 

Als de inspiratie niet komt, neem dan even afstand. Laat het los en focus op iets anders. Ga muziek of een podcast luisteren, wandelen, zoek de natuur op of ontspan met een kop thee en een Netflix-serie. Soms lukt het gewoon even niet en is ontspannen belangrijker. 

Tot slot 

Heel veel succes met het schrijven en inplannen van je socials. 

Lukt het na deze tips toch niet? Of heb je er gewoon helemaal geen zin (meer) in? Wij helpen je bij de dingen waar het op vast loopt. Inspiratie, schrijven, inplannen, of alles overnemen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen! 

Wil je meer lezen over het samenwerken met een virtueel assistent, lees dan deze blog even door.

Liefs,   

Myrna en Yvonne